تخت سلیمان و آتشکده آذرگشسب تکاب
تخت سلیمان و آتشکده آذرگشسب تکاب
در معرفی یکی دیگر از جاذبه های گردشگری ایران به اسرارآمیزترین جاذبه های کشورمان یعنی تخت سلیمان و آتشکده آذرگشسب (آذر گشنسب) می پردازیم. شهر تخت سلیمان یکی از مهمترین شهرهای ایران باستان است که بیشتر کاربری مذهبی و اجتماعی داشت. آتشکده آذرگشنسب، آتشکده آذرفرنبغ و آتشکده برزین مهرر جزو مهمترین مراکز مذهبی ایران در زمان ساسانیان بودند که در آتشکده آذرگشسب مهمترین و بزرگترین آتش مقدس نگهداری می شد. جالب است بدانید هر کدام از این 3 آتشکده کاربری خاصی داشتند. به طور مثال آذرگشنسب مخصوص ارتشیان و سربازان بود که آتش آن 800 سال خاموش نشد، آتشکده آذرفرنبغ نیز مخصوص موبدان زرتشتی بود و گاها حتی پادشاه نیز اجازه ورود به آن را نداشت و آتشکده آذر برزین مهر که مخصوص مردم عادی و کشاورزان بود.
در واقع آنچه باعث شهرت تخت سلیمان تکاب شد، دریاچه آن و آتشکده است. دریاچه تخت سلیمان از نظر جغرافیایی یکی از شگفتی های طبیعت محسوب میشود و عمق زیادی دارد. در گذشته بر این باور بودند که آب دریاچه اطراف آتشکده و مجموعه تخت سلیمان را می پوشاند و به عنوان یک حصار طبیعی عمل می کرد.
طبق کاوش های باستان شناسی شهر تکاپ یکی از مرموزترین مناطق و زیستگاه های اولیه است از هزاره اول قبل از میلاد تا قرن 11 هجری قمری سکونتگاه دائمی بود و همواره تقدس داشت؛ اما بنای شهر تکاپ به شکل امروزی را به بهرام پنجم ساسانی و قباد اول نسبت دادند. اوج شکوفایی شهر به زمان خسرو انوشیروان ساسانی بر میگردد. در این منطقه آثار باستانی و تاریخی از زمان ساسانیان، دروازه های ایلخانان، معبد آناهیتا و ایوان خسرو (ایوان غربی) قرار دارند که هر کدام به تنهایی منحصر به فرد هستند.
تخت سلیمان و تکاب در زمان های مختلف با نام های گوناگونی خوانده می شد که شیز و گنزک مهمترین آنها هستند.
عجایب دریاچه تخت سلیمان
داستان های بسیاری در خصوص دریاچه تخت سلیمان و معبد آذرگشسب وجود دارد. به اعتقاد محلیان عمق دریاچه به قدری زیاد است که انسان های عادی نمی توانند به آن نفوذ کنند. همچنین بومیان این داستان را نقل میکنند که در عمق دریاچه گنج بسیار عظیمی دفن شده است که برخی آن را به گنجینه کوروش کبیر نسب دادند. گفته میشود که این گنجینه پس از غلبه بر پادشاهی لیدی ها به نام کروسوس این نذر و غنیمت به آب دریاچه تقدیم کرد.داستان ها به همین جا ختم نمی شود، طبق اسناد و دست نوشته های تاریخی پس از ورود سپاه روم (به فرماندهی آنیونی) به منطقه تکاب (گنزک) موبدان، بسیاری از اشیای قدیمی و تاریخی خود را به عمق آب دریاچه سپردند تا به سپاه روم نرسد
جالب ترین داستان به این باور بر می گردد که به دلیل ویژگی های خاص مجموعه تخت سلیمان، کل منطقه به وسیله حضرت سلیمان و نیروهای ماورایی ساخته شد و انگشتر مخصوص حضرت سلیمان توسط ابلیس به آب دریاچه انداخته شد. به همین علت آتشکده آذرگشسب و معبد آناهیتا (الهه آب) از نظر زرتشتیان و ساسانیان اهمیت فراوانی داشت.
همین افسانه ها باعث شد تا کاوشگران و باستان شناسان داخلی و اروپایی به دنبال کشف اسرار تخت سلیمان و دریاچه مرموز آن باشند ولی به دلیل عمق زیاد دریاچه که تا حدود 112 متر ادامه می یابد و نوع رسوبات آن عملا کار غیر ممکنی بود. جالب است بدانید دمای آب و میزان آب دریاچه بدون تغییر است و آب آن از کف دریاچه در جهت عکس عقربه های ساعت به بیرون فوران می کند.
در پایان لازم است ذکر کنیم که برای بازدید از منطقه باید هزینه ورودی پرداخت کنید. هزنیه ورودی تخت سلیمان حدود 2000 تومان برای ایرانی ها و 15000 تومان برای گردشگران خارجی است.
نظرات کاربران