موزه ملی ایران یا موزه ایران باستان
معرفی کامل موزه ملی ایران
موزه ملی ایران علاوه بر آنکه به عنوان اولین موزه رسمی کشور شناخته می شود در لیست بزرگترین، مهمترین و قدیمیترین موزه های ایران قرار دارد. جالب است بدانید که بیشترین یافتههای باستانشناسی از کاوشهای علمی توسط گروه های باستان شناسی داخلی و خارجی که در سال های گذشته در ایران فعالیت داشتند، از دوران پارینهسنگی تا اسلامی در قالب دو موزه (ایران باستان) و (دوران اسلامی) در سالن های مجزا و یا در گنجینه موزه نگهداری می شوند.
معمار و سازنده موزه ملی ایران
در سال 1928 میلادی در زمان رضاخان به منظور طراحی دو ساختمان مدرن در شهر تهران فردی به نام آندره گدار فرانسوی به ایران آورده شد. او باستان شناس و مهندس معمار بود که در کشورهای خاورمیانه از جمله هند و مصر به تحقیق پرداخت. از این مهندس فرانسوی خواسته شد تا کار طراحی یک ساختمان مدرن موزه و یک ساختمان کتابخانه ملی را متناسب با ویژگی های معماری ایرانی به ویژه معماری باستانی شروع کند. پس از طراحی موزه توسط آندره گدار در سال 1313 خورشیدی کار تکمیل دو ساختمان توسط عباسعلی معمار و استاد مرادعلی تبریزی شروع شد.
قسمت های مختلف موزه ملی ایران
زمانی که از خیابان 30 تیر و یا از قسمت سردر باغ ملی به سمت موزه ملی ایران حرکت می کنید، دو ساختمان بزرگ و چند ساختمان کوچک در پشت محوطه موزه خواهید دید. ساختمان سمت چپ که ورودی آن از طاق کسری الهام گرفته شده، موزه ایران باستان است و ساختمان مرتفع در سمت شرق که نمای سنگی دارد، موزه هنرهای اسلامی و مرکز همایش های موزه ملی ایران است. هر دو ساختمان از معماری ساسانی الهام گرفتند.
موزه ایران باستان
زمانی که در موتورهای جستجو نام موزه ملی را سرچ کنید، عکس های متعددی از یک طاق بزرگ هلالی را خواهید دید که به سبک طاق کسری با استفاده از آجر به شیوه ای هنرمندانه ساخته شده است؛ این طاق هلالی زیبا ورودیِ موزه ایران باستان میباشد که قرار است شما را به تاریخ فلات ایران از هزاران سال قبل از میلاد مسیح ببرد.
در موزه ایران باستان دو دسته کلی از اشیای باستانی کشف شده در فلات ایران نگهداری می شود. کلیه اشیای باستانی کشف شده از دوران پارینهسنگی قدیم تا اواخر هزاره چهارم پم (یعنی از کهنترین دوران تا پیش از ابداع نگارش) در قسمت پیش از تاریخ و در موزه دوران تاریخی، آثاری از اواخر هزاره چهارم پم (یعنی آغاز بهکارگیری نگارش) تا پایان دوران ساسانی در معرض نمایش قرار دارند. ساختمان موزه ایران باستان دو طبقه اصلی دارد که در طبقه دوم عموما اشیای زرین، انواع جواهرات کشف شده و کتیبههای سنگی نگهداری می شود. به طور مثال زمانی که منشور کوروش به ایران آورده شد در طبقه دوم موزه ایران باستان نگهداری شد.
زمان بندی دوران های تاریخی در موزه ایران باستان
- 40000 سال تا 18000 سال قبل از میلاد: دوران پارینه سنگی، ورود انسان هوشمند یا هومو ساپین به ایران
- 18000 سال تا 12000 سال قبل از میلاد: دوران فراپارینه سنگی، ابداع وسایل شکار مانند تیر و کمان و تیغههای زیر، صید ماهی
- 12000 سال تا 9000 سال پیش از میلاد: دوران نوسنگی، اهلی کردن دام و کشاورزی
- 9000 سال تا 4500 سال قبل از میلاد: آغاز روستانشینی ابتدایی یا نوسنگی همراه با ساخت سفال، آغاز پیکرتراشی و استفاده از چکش
- 4500 سال 3300 قبل از میلاد: تشکیل روستاهای پیشرفته تر و آغاز دوران مس و سنگ، استخراج نقره، طلا و مس، استفاده از مهرهای گلی
- 3300 سال تا 1500 قبل از میلاد، شروع عصر طلایی مفرغ در تمدن عیلام، ابداع خط، شهرنشینی و افزایش مبادلات تجاری
- 1500 سال تا 1200 قبل از میلاد، عصر آهن 1، شروع استفاده از آهن و تمدن شکوفای عیلام میانه (ساخت معبد جغازنبیل)
- 1200 سال تا 850 قبل از میلاد، عصر آهن 2، رواج گسترده آهن در زندگی، پیدایش سلسله های محلی فلات ایران و تمدن عیلام نو
- 850 سال تا 559 قبل از میلاد، عصر آهن 3، تشکیل حکومت ماناها، لیپی ها، مادها، عیلام نو و سفال لعابدار
- 559 سال تا 331 قبل از میلاد، دوران طلایی هخامنشیان
- 331 سال 250 تا قبل از میلاد، امپراتوری سلوکی و رواج هلنیسم در ایران
- 250 قبل از میلاد تا 224 پس از میلاد، دوران اشکانی
- 224 سال تا 651 پس از میلاد، دوران ساسانی، آیین زرتشت، گشترس حداکثری مرزهای ایران
نقشه موزه ایران باستان
موزه هنرهای اسلامی
موزه هنرهای اسلامی که در سمت شرق محوطه موزه ملی ایران قرار دارد نیز با الهام از معماری دوران ساسانی ساخته شد. ساختمان موزه با الهام از کاخ ساسانی بیشاپور به شکل 8 ضلعی یا چلیپا شکل با نمای سنگی ساخته شد تا محلی برای نگهداری زیباترین آثار هنری و تاریخی ایرانِ پس از اسلام باشد.
در این موزه انواع هنرهای اسلامی از خطاطی، تذهیب، کاشی کاری، محراب سازی در دو طبقه و 6 سالن مجزا بر اساس دوران های تاریخی بعد از اسلام در ایران با مساحت حدودی 4000 متر مربع نگهداری می شود. بخش هنرهای اسلامی موزه ملی ابتدا در سال 1375 افتتاح شد و به مدت 10 سال دایر بود تا سرانجام با هدف توسعه و تجهیز ساختمان موزه چند سالی تعطیل شد. مجددا در سال 94 با اتمام کار ساخت و ساز فضاهای داخلی و سالن بندی، موزه هنرهای ایلامی فعالیت خود را از سر گرفت.
برای بازدید از موزه ابتدا باید از طبقه دوم شروع کنید و سپس به طبقه اول بروید. در طبقه دوم تالارهای صدر اسلام، سلجوقی و ایلخانی و طبقه اول تالارهای قرآن، تیموری، صفویه، افشار، زند و قاجار قرار دارند. از نکات مثبت و ارزشمند موزه آن است که بیشتر آثار کشف شده آن توسط باستان شناسان و تاریخ دانان داخلی مانند آستان شیخصفیالدین اردبیلی انجام شده است.
دوران های تاریخی در موزه هنرهای اسلامی ایران
- طاهریان، 200 تا 252 شمسی
- صفاریان، 246 تا 381 شمسی
- سامانیان، 254 تا 278 شمسی
- آل زیار، 307 تا 422 شمسی
- آل بویه، 313 تا 368 شمسی
- غزنویان، 342 تا 429 شمسی
- سلجوقیان، 416 تا 536 شمسی
- خوارزمشاهیان، 476 تا 599 شمسی
- ایلخانان، 635 تا 715 شمسی
- تیموریان، 749 تا 847 شمسی
- قراقویونلو ها و آق قویونلو ها: 757 تا 887 شمسی
- صفویان، 880 تا 1101 شمسی
- افشاریان، 1115 تا 1175 شمسی
- زندیان، 1168 تا 1173 شمسی
- قاجار، 1168 تا 1304 شمسی
- پهلوی، 1304 تا 1357 شمسی
نقشه موزه هنرهای اسلامی ایران
معروف ترین آثار موزه ملی ایران
- مرد نمکی
- مجسمه داریوش
- سرستون ها و پله های تخت جمشید
- سرباز اشکانی یا مجسمه بزرگزاده الیمایی، شمی خوزستان
- پیکره گاو سفالی، چغازنبیل خوزستان
- جام سه بعدی یا اولین پویانمایی از شهر سوخته سیستان
- ظرف سنگی جیرفت
- قرآن بایسنقری
- خاتم اصفهان
- لباس فتح شاه عباس صفوی
- محراب در بهشت
باغ موزه ملی ایران
باغ ملی یا سردَر باغ ملی (National Garden) به مجموعه سنگ فرش شده از دَر بزرگ میدان مشق تا ساختمانهای اطراف آن مانند وزارت امورخارجه و موزه ملی ایران گفته می شود؛ اما اگر از خیابان 30 تیر وارد محوطه موزه ملی ایران شوید یک فضای سبز کوچک اما بسیار دنج را خواهید دید که بیشتر رهگذران و گردشگران برروی نیمکتهای آن نشسته اند و یا مشغول گرفتن عکس یادگاری هستند. این نقطه کامل ترین دید را از سردر موزه ایران باستان دارد به همین خاطر بسیاری از راهنمایان تورها به گردشگران فرصت می دهند تا چند دقیقه به استراحت و گرفتن عکس در محوطه حوضچه و فضای سبز موزه ایران باستان بپردازند.
آدرس و مشخصات کامل موزه ایران باستان
احتمالا بعد از خواندن مطلب بالا اولین سوالی که به ذهن شما متبادر می شود این است که موزه ملی ایران کجاست؟ برخلاف سایر موزه های ایران و شهر تهران موزه ایران باستان یکی از نام آشناترین و فعال ترین موزه های ایران در کنار دو موزه دیگر به نام مجموعه کاخ گلستان و مجموعه سعد آباد است.
• آدرس موزه ملی ایران: خیابان امام خمینی، ابتدای خیابان سی تیر، خیابان پروفسور رولن، شماره یک
• تلفن:۶-۶۶۷۰۲۰۶۱-۰۲۱
• نمابر: ۶۶۷۴۶۱۶۴-۰۲۱
• کدپستی: ۱۱۳۶۹۱۷۱۱۱
• وب سایت موزه ملی ایران: irannationalmuseum.ir
چطور به موزه ملی ایران برویم؟
یکی از آسان ترین موزه های ایران برای تردد گردشگران با وسیله شخصی و یا حمل و نقل عمومی موزه ملی ایران و سردر باغ ملی، کاخ گلستان است. شاید به همین خاطر باشد که بیشتر گردشگران خارجی بدون نیاز به راهنما خود را به موزه می رسانند.
نزدیک ترین ایستگاه های مترو به موزه ملی ایران:
ایستگاه های متروی میدان حسن آباد و میدان امام خمینی در فاصله مناسبی از موزه قرار دارند.
- اگر از متروی 15 خرداد خارج شوید در مسیر خود به سمت موزه ملی از مقابل موزه پست، سردرباغ ملی، مجموعه دادگستری سابق، ساختمان وزارت امور خارجه، دانشگاه هنر و... دیدن خواهید کرد.
- از ایستگاه حسن آباد نیز می توانید پس از قدم زدن در میدان زیبای حسن آباد، آرام آرام به سمت استریت فود تهران، خیابان فردوسی و کوشک مصری، کاخ گلستان بروید.
قیمت بلیط موزه ملی ایران
خوشبختانه بر خلاف سایر سایت های فرهنگی ایران، سایت موزه ایران باستان به روز است و برای تعیین زمان بازدید و قیمت بلیط کافی است به سایت موزه مراجعه کنید. توجه داشته باشید قیمت بلیط موزه ملی ایران برای گروه های دانشجویی و دانش آموزی، دانشجویان رشته معماری، تاریخ، باستان شناسی و گردشگری، خانواده های تحت پوشش کمیته امداد و بازنشستگان نیم بها است. برای بهره مندی از تخفیف موزه ملی ارائه کارت شناسایی و مدرک ضروری است.
- موزه ایران باستان: بازدیدکنندگان ایرانی 50000 ریال و بازدیدکنندگان غیرایرانی 300000 ریال
- موزه دوران اسلامی: بازدیدکنندگان ایرانی 30000 ریال و بازدیدکنندگان غیرایرانی 200000 ریال
بلیط رایگان موزه ملی ایران
- تورلیدر ها
- دارندگان کارت ایکوم
- کودکان زیر 7 سال
همچنین می توانید برای بازدید رایگان از موزه ملی ایران، در روز 18 می مصادف با ۲۸ اردیبهشت روز جهانی موزه از سراسر موزه های ایران به طور رایگان دیدن کنید.
ساعات بازدید از موزه ایران باستان
• بهار و تابستان همه روزه از ساعت ۹ تا ۱۹
• پاییز و زمستان همه روزه از ساعت ۹ تا ۱۷
این موزه در ایام نوروز نیز فعال است؛ اما برای آگاهی از ساعت کار موزه قبل از حرکت با شماره تلفن روابط عمومی موزه ملی ایران تماس بگیرید.
تعطیلات رسمی موزه ملی ایران در سال
موزه ملی ایران در کل سال فقط شش روز به طور رسمی تعطیل است که روزهای تاسوعا و عاشورا، 28 صفر، 14 خرداد، 21 رمضان و 25 شوال است.
اطلاعات بازدید از موزه ملی
- بازدیدهای گروهی حداکثر 35 نفر است.
- اگر گروه دانش آموزی و یا دانشجویی هستید حتما مربی مربوطه باید همراه گروه باشد.
- برای گروه های دانش آموزی هر 10 نفر باید یک مربی همراه باشد.
- هرگونه تبلیغات هنری، تجاری و سیاسی ممنوع است.
- از لمس ویترین ها و اشیا خودداری نمائید.
- برای عکاسی حرفه و فیلم برداری نیاز به هماهنگی با مدیریت موزه است.
- استفاده از مونوپاد و دوربین های فلاش دار مجاز نیست.
- ورود انواع خوراکی ها، اسباب بازی و کیف به موزه ممنوع است.
موزه لوور در تهران
در سال گذشته با رایزنی و هماهنگی بین دولت ایران و فرانسه و بخش خصوصی دو کشور قرار شد تا حدود 56 اثر موزه لوور به تهران منتقل شود و در موزه ملی ایران ساختمان مرکزی به نمایش درآید. این اشیا از حدود 148 روز به ایران منتقل شدند و در تاریخ 8 مرداد 97 به فرانسه برگردانده شدند. این اقدام باعث شد تا ایرانی ها بتوانند آثار مشهور تاریخی از جمله مجسمه ابوالهل را از نزدیک ببینند اما برخی بازدیدکنندگان در خصوص نحوه نمایش آثار، استفاده از عکس به جای خود اثر تاریخی، صف های طولانی و ساعت محدود بازدید از مجموعه لوور در تهران انتقاد داشتند.
نظرات کاربران